maanantai 7. huhtikuuta 2008

Kristikunnan hajoaminen jatkuu

Minkä kirkon pappeja ovat Luther-säätiön papit?

Ensimmäinen vastaus tulee heti mieleen. Luther-säätiössä toimii toki pappeja, jotka on vihitty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papeiksi. He ovat siis juuri mainitun kirkon pappeja täysin oikeuksin ja velvoittein. He kuuluvat johonkin hiippakuntaan ja sen kautta Suomen kirkon viralliseen järjestykseen. Heitä valvoo kyseisen hiippakunnan tuomiokapituli. Tosin en tiedä, onko heille annettu virkamääräys yhdistyksensä palvelukseen. Papit kun normaalisti ja pääsääntöisesti ovat seurakuntapappeja.

Toinen vastaus on vaikeampi. Luther-säätiössä toimii pappeja, jotka on vihitty ulkomailla. Tiettävästi he kuuluvat pyhän kasteen tuottaman jäsenyyden myötä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntiin. Mutta siihen se selvyys sitten loppuukin. En tiedä, minkä seurakunnan pappeja he ovat. En tiedä sen hiippakunnan nimeä, jonka pappeina he esiintyvät. En tiedä sitä kirkkoa, johon kuuluu ns. Missionsprovinsen eli Lähetyshiippakunta. Se ei ole osa Svenska Kyrkania eli Ruotsin evankelis-luterilaista kirkkoa. Mikä on tällainen satelliittihiippakunta? Sellaista ei mielestäni tunne kirkkohistoria ainakaan tässä kummallisessa muodossa. Itse toimin yhdessä Kuopion hiippakunnan seurakunnista. Esimieheni on hiippakuntapiispa. Lähetyshiippakunnan piispana esiintyy Arne Olsson, joka ei ole Svenska Kyrkanin pappi. Minkä kirkon pappi kyseinen henkilö sitten on? En voi kuvitella kristittyä ilman kirkkoa, pappia ilman kirkkoa, piispaa ilman kirkkoa.

Osa Luther-säätiön papeista on siis suomalaisia pappeja tuttuun tapaan. Heidän lisäkseen on muutamia nuoria miehiä, joista en tiedä, minkä seurakunnan pappeja he ovat, ja missä hiippakunnassa, puhumattakaan siitä, missä kirkossa. Olisi hyvä ja terveellistä muistaa, että Jumala on järjestyksen Jumala, jonka sanoista ei löydy muutoin historiasta tuttuja sanoja: hajoita ja hallitse. Opillisia erimielisyyksiä ei tällä tavoin ratkaista. En ehkä tällä kirjoituksellani asiaa juuri avitakaan, mutta toivoisin jotain selvyyttä kysymyksiini.

Arto Penttinen

Pappeudessa pastori ja seurakunnassa kirkkoherra

Ei kommentteja: