perjantai 25. kesäkuuta 2010

Hyvää, siunattua ja armorikasta Juhannusta

Kristillisistä juhlista muutama sana

Jollei joulun olis lunta, ei joulupukki tulla vois, mutta Jeesustahan se ei estä. Lumi ei ole mikään edellytys joulun tulemiselle, mutta tietty vertauskuvallinen merkitys lumella tietenkin on:

Psalmien kirjasta:

Syntinen olin jo syntyessäni, synnin alaiseksi olen siinnyt äitini kohtuun. Mutta sinä tahdot sisimpääni totuuden - ilmoita siis minulle viisautesi! Vihmo minut puhtaaksi iisopilla ja pese minut lunta valkeammaksi. (Ps. 51: 7-9)

Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa. Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettua, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa.  - Tulkaa, selvittäkäämme miten asia on, sanoo Herra. - Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa. (Jes. 1: 16–18)

Joulu on armorikas juhla. Jeesus syntyi ihmiseksi meidän pelastuksemme tähden. Jeesus ei siis tullut samastumaan kaikkeen inhimilliseen menoon. Onneksemme!

Juhannus nyt meillä on herttainen

Juhannus on muuttunut monelle vain riehakkaaksi keskikesän juhlaksi. Valon juhlasta puhutaan. Jumala lähetti Jeesuksen maailman valoksi. Johannes, Herran edelläkävijä ja kastaja, oli tien raivaaja. Johannes korosti parannuksen tekemisen merkitystä.

Valosta Raamattu puhuu paljon:

Tämä on se sanoma, jonka olemme häneltä kuulleet ja jonka julistamme teille: Jumala on valo, hänessä ei ole pimeyden häivää.  Jos sanomme elävämme hänen yhteydessään mutta vaellamme pimeässä, me valehtelemme emmekä seuraa totuutta. Mutta jos me vaellamme valossa, niin kuin hän itse on valossa, meillä on yhteys toisiimme ja Jeesuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä. (1. Joh. 1: 5-7)

"Silmä on ruumiin lamppu. Jos silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu. Jos silmäsi ovat huonot, koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, millainen onkaan pimeys!" (Matt. 6: 22–23)

Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa. Tuli mies, Jumalan lähettämä, hänen nimensä oli Johannes. Hän tuli todistajaksi, todistamaan valosta, jotta kaikki uskoisivat siihen. Ei hän itse ollut tuo valo, mutta valon todistaja hän oli. Todellinen valo, joka valaisee jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan. Maailmassa hän oli, ja hänen kauttaan maailma oli saanut syntynsä, mutta se ei tuntenut häntä." (Joh. 1:2–10)

Jouluun ja juhannukseen sopivat nämä sanat kuin nenä naamaan:

"Jumalan valtakunta ei ole syömistä eikä juomista, vaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa, jotka Pyhä Henki antaa. Joka tällä tavoin palvelee Kristusta, on Jumalalle mieleen ja saa ihmistenkin arvonannon. Pyrkikäämme siis rakentamaan rauhaa ja vahvistamaan toisiamme." (Room. 24:17–19)