lauantai 9. elokuuta 2008

Konfirmaatiomessun saarna 10.8.2008

Kristuksessa rakkaat nuoret. Läsnä oleva rukoileva ja kiittävä Kristuksen seurakunta.

 

Tämän pyhäpäivän aihe on mielestäni kaunis: Jeesus, parantajamme. Tämän pyhäpäivän tekstit ovat tärkeitä, mutta ehkä hiukan tummasävyisiä, vakavia. Ne kuitenkin viittaavat tärkeällä tavalla elämämme ja uskomme tärkeimpiin tienviittoihin, jotka turvaavat kulkuamme elämän polulla.

Te nuoret suorititte Kymmenen käskyä perinteisenä ulkoläksynä leirimme aikana. Ensimmäinen käsky kaikui siis lukuisia kertoja: ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.” Jo tämä ensimmäinen käsky peittyy monen asian alle tässä maailmassa, vaikka jokainen meistä on olemassa, koska se on hyvän ja ihmisiä rakastavan Jumalan tahto. Sinä olet Jumalalle rakas!

Toinen käsky on tämä: ”Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä.”  Tässä on suora viittaus tämänpäiväiseen Jeesuksen opetukseen. Kysymys on myös tavoista. Hyvät tavat kaunistavat oikeasti, sillä ne eivät nouse suinkaan tyhjästä. Ne muistuttavat siitä, mitä me arvostamme, kunnioitamme ja pidämme pyhänä.

Kolmas käsky on maailman ensimmäinen työsuojelumääräys: ”Pyhitä lepopäivä.”  Osallistumalla pyhäpäivän jumalanpalvelukseen eli kuuntelemalla tai lukemalla Jumalan sanaa pyhitämme lepopäivän. Elämässä tarvitsemme kumpaakin: työtä ja lepoa, arkea ja pyhää.

Nämä käskyt riittävät koko elämän ajaksi. Ajatelkaamme vaikkapa neljättä käskyä: ”Kunnioita isääsi ja äitiäsi.”  Vanhemmat ovat vanhempia, eivät lasten kavereita. Vanhempien tehtävänä on luoda turvallinen kasvuympäristö lapsilleen, joista tulee vanhempia.

Näitä tienviittoja seuraamalla et varmasti menetä mitään, mutta vapautat itsesi hyvään: ”Älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta.” Elämykset ja kokemukset ovat nousseet suureen arvoon. Usein ne perustuvat hyvin itsekkääseen nautinnon tavoitteluun. Kukaan ei kuitenkaan elä itseään varten tai kuole itseään varten.

Useimpiin tienviittoihin sopii niin sanottu Kultainen sääntö, niin myös kahdeksanteen: ”Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.”  Hyvän puhuminen lähimmäisestä tekee hyvää meille kaikille, mutta miksi siihen tarvitaan aivan erityinen annos rohkeutta.

Viimeisissä tienviitoissa on jotain samaa kuin ensimmäisessä ja muutamassa muussakin: ”Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.”  Tänä päivänä nämä tienviitat tuntuvat ehkä etäisiltä teistä nuorista, mutta kuten sanoin, ne on tarkoitettu koko elämän ajaksi. Kun apostoli Jaakob sanoo päivän epistolassa, että me kaikki hairahdumme monin tavoin, on hän varmasti oikeassa.  En minäkään täyttänyt opettajan tehtävää täydellisesti. Toivon ja rukoilen, että saatoimme tehdä tunnetuksi sitä puuta, jonka hedelmät ovat hyvät. Kasteessa meidät on oksastettu Kristus-puuhun. Hän, Jeesus on tie, totuus ja elämä. Hänessä on jokaisen kastetun mahdollista löytää hyvät hedelmät ”rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä”. Kiitos teille nuoret, isoset ja opettajat ainutkertaisesta kokemuksesta Tervonsalmessa, rukouksen paikassa.