maanantai 11. elokuuta 2008

Soi kunniaksi Luojan nyt virsi kiitoksen

Herran on maa ja kaikki, mitä siinä on (eli siunauksesta on kysymys)

Vietimme eilen (10.8.) kolmattatoista kertaa luontokirkkoa Maaningan Tuovilanlahden Korkeakoskella. Jälleen kiitospalvelus sujui veden virratessa vain joessa ja koskessa. Kun puoliltapäivin lähdin Maaningan kirkolta, sateli vettä. Kun saavuin erään kirkkokuoromme jäsenen kanssa Korkeakoskelle, ripeskeli vettä. Paperit ja vaatteet saivat hienoista kostutusta. Aluksi tuntui, että kesän vaihteleva sää olisi karkottanut väkeä, mutta sitä tulikin pitkälle kolmatta sataa. Kun kiitospalvelus alkoi ortodoksisella veisulla ”Ken kielin voisi kuvaella”, alkoivat pilvet väistyä auringon tieltä ja valo virtasi keskellemme puiden lomasta. Valo ja lämpö tekivät ekumeenisesta luontokirkosta ekumeenisen kesäkirkon. Ihmeelliseltä tuntuu, että yhtään kertaa ei ole vettä satanut luontokirkon aikana. Joskus on satanut kovastikin ennen ja jälkeen, mutta kertaakaan sade ei ole kastellut kiitospalvelukseen kokoontuneita kristiveljiä- ja sisaria. Olenkin ajatellut, että tässä on kyse Herramme hyvyydestä ja rakkaudesta meitä luotujaan kohtaan. Kun kerrankin kokoonnumme luomakunnasta kiittämään, niin ei Taivaan Isä meitä juuri silloin kastele, vaan antaa meidän nauttia hyvyytensä valoisuudesta ja lämpöisyydestä.

Eilen vietin juhlapäivää isosti. Ensin oli kahdenkymmenenkahden nuoren konfirmaatio kauniissa kirkossamme. Sitten suuntasin kulkuni kiitospalvelukseen, jota Korkeakosken jylhissä maisemissa on aina kansoittanut runsaslukuinen seurakunta. Vielä riensin kastamaan Siilinjärvelle työtoverini lapsenlapsen.

Mieleen palasi tuttu Paimenpsalmi:

Herra on minun paimeneni,
ei minulta mitään puutu.
Hän vie minut vihreille niityille,
hän johtaa minut vetten ääreen,
siellä saan levätä.
Hän virvoittaa minun sieluni,
hän ohjaa minua oikeaa tietä
nimensä kunnian tähden.
Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.

Sinä katat minulle pöydän
vihollisteni silmien eteen.
Sinä voitelet pääni tuoksuvalla öljyllä,
ja minun maljani on ylitsevuotavainen.
Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti.

Lämmin kiitos Ollille, Liisalle, Hannulle ja Anjalle, Ainolle sekä Outille, Sepolle, Pirkolle ja Heikille, Hannulle, monelle muulle ja kaikille osallistuneille. Lämmin kiitos teistä kaikista Taivaan Isälle, jonka luona voi nauraa (ja itkeä).

KORKEAKOSKEN EKUMEENINEN LUONTOKIRKKO 10.8.2008 klo 13

I JOHDANTO

[Alkusoitto]

Alkulaulu: Ken kielin voisi kuvaella

1. ”Ken kielin voisi kuvaella Siionin Herran kunnian? Hän suur’ on taivaan istuimella, suur’ ruohon syissä hennoimman; ja Herran kunnian loistavuutta jokai­nen päivä tuopi uutta.” 2. säk. Oi Jumala, ma Sulle kannan nyt nöyrän rukoukseni. Ja haltuhusi itsen annan, Sä varma lohdutukseni. Me Sulle, Herra, uhrin tuomme, Me sulle kiitosvirren luomme.

Alkusiunaus Kolmiyhteisen Jumalan nimeen ja apostolinen tervehdys

Johdantosanat

Kristuksessa rakkaat ystävät. Olemme koolla Jumalan perheen kiitosjuhlassa hänen luomakuntansa keskellä.. Niin kuin Jumala on herättänyt luonnon kasvamaan ja kukkimaan, niin hän tahtoo uudistaa myös meidät. Hän on lähettänyt Pyhän Henkensä kirkastamaan sitä, mitä Jeesus on puolestamme tehnyt. Saamme pelkäämättä turvautua hänen suureen rakkauteensa ja huolenpitoonsa.

Synnintunnustus

Taivaallinen Isä. Sinä loit tämän maan, sen kasvit ja eläimet iloksi itsellesi ja ihmisille. Sinä uskoit haltuumme hyvän maailman, mutta me olemme kääntyneet sinua vastaan. Me olemme ajaneet teoillamme koko luomakunnan kuoleman tielle
ja nyt näyttää siltä, että kaikki mihin koskemme menee rikki. Isä, me tunnustamme, että olemme voimattomat katkaisemaan tuhon kierrettä. Usein silloinkin kun tiedämme, mitä elämän suojelemiseksi pitäisi tehdä, me emme muuta suuntaa.
Me kulutamme yli kohtuuden ja anastamme leivän tulevilta sukupolvilta, joita meidän tulisi rakastaa kuin itseämme. Ahneus ja välinpitämättömyys riivaavat meitä joka päivä. Isä, anna meille anteeksi. Vapauta meidät tuhoavasta käyttäytymisestä ja sytytä meissä rakkaus, joka ohjaa oikeisiin tekoihin kaikkia luotujasi kohtaan.

Synninpäästö

Kaikkivaltias Jumala antakoon meille syntimme anteeksi ja johtakoon meidät ikuiseen elämään. Aamen.

Virsi 318 Jeesus, sä ainoa

1. Jeesus, sä ainoa heikkojen auttaja, anteeksiantaja uupumaton! Pyhyys ja puhtaus,
rakkaus, virvoitus, totuus ja armahdus sinussa on.
2. Kun uuvun, haavoitun, huomassas, Herra, sun, suuren ja siunatun, levätä saan.
Toiset jos hylkäävät, kasvosi lempeät puoleeni kääntyvät rohkaisemaan.
3. Herrani, armahda, ohjaa ja taivuta, minne ja milloinka tahtosi vie. Neuvoilla Henkesi valaise mieleni. Tee, Jeesus, rakkaaksi ristisi tie.
4. Ainoa puhtaus, syntisen uskallus, tuskassa lohdutus: pyhyytesi. Vaatteeksi anna se!
Ohjaa ja varjele jokainen askele, Jeesukseni.

Päivän rukous

Rakas taivaallinen Isämme. Kiitämme sinua maailmasta, jonka olet luonut.
Kiitämme sen kauneudesta. Kiitämme kasveista, eläimistä ja ihmisistä.
Kiitos, että sinä rakastit tätä maailmaa niin paljon, että lähetit luoksemme oman Poikasi. Me emme osaa elää tahtosi mukaisesti. Kiitos, että annat meille anteeksi
Poikasi Jeesuksen tähden. Auta meitä varjelemaan sitä hyvää, minkä sinä olet luonut. Kuule meitä Jeesuksen nimessä. Aamen.

II SANA

Ensimmäinen lukukappale: Ps. 104:1–5,10-15,27–30

1 Herra, minun Jumalani,*
miten suuri ja mahtava sinä olet!
2 Sinun vaatteenasi on kirkkaus ja kunnia,*
valo ympäröi sinut kuin viitta.
1 Sinä olet levittänyt taivaan kuin telttakankaan*
ja tehnyt salisi ylisten vetten keskelle.
2 Sinä otat pilvet vaunuiksesi*
ja kuljet tuulten siivillä.
1 Sinä teet tuulista sanasi viejät*
ja panet liekit palvelijoiksesi.
2 Sinä perustit maan lujasti paikoilleen,*
horjumatta se pysyy ajasta aikaan.)
1 Vuorten rinteille sinä puhkaisit lähteet,*
vedet juoksevat puroina ja virtaavat laaksoissa.
2 Ne juottavat kaikki maan eläimet,*
villiaasikin saa sammuttaa janonsa.
1 Niiden äärellä asuvat taivaan linnut*
ja visertävät lehvissä vesien partailla.
2 Sinä juotat vuoret korkeuksien vesillä,*
ja maa kantaa sinun töittesi hedelmää.
1 Sinä kasvatat ruohon karjaa varten
ja maan kasvit ihmisen viljeltäviksi,*
että hän saisi leipänsä maasta.
2 Sinä kasvatat viinin ihmisen iloksi,
öljyn hänen kasvojansa kaunistamaan*
ja leivän hänen ruumiinsa voimaksi.
1 Kaikki luotusi tarkkaavat sinua, Herra,*
ja odottavat ruokaansa ajallaan.
2 Sinä annat, ja jokainen saa osansa,*
avaat kätesi, ja kaikki tulevat ravituiksi.
1 Kun käännyt pois, ne hätääntyvät,*
kun otat niiltä elämän hengen, ne kuolevat
ja palaavat maan tomuun.
2 Kun lähetät henkesi, se luo uutta elämää,*
näin uudistat maan kasvot.

1+2 Kunnia Isälle ja Pojalle* ja Pyhälle Hengelle, niin kuin oli alussa, nyt on ja aina,*
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Vastauslaulu: Jäi toiset illalla nukkumaan

Toinen lukukappale: 1 Kor. 8:6

Meillä on vain yksi Jumala, Isä. Hänestä on kaikki lähtöisin, ja hänen luokseen olemme matkalla. Meillä on vain yksi Herra, Jeesus Kristus. Hänen välityksellään on kaikki luotu, niin myös meidät.

Laulu: Ken on luonut sinitaivaan
*Evankeliumi: Joh. 1:1-4

Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt,
ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo.

Saarna

*Uskontunnustuslaulu (Credo) vkl 733 Uskon Isään Jumalaan

1. Uskon Isään Jumalaan, kaiken hyvän antajaan. Hän on luonut ihmisen, maailman ja ihmeet sen.
2. Uskon Poikaan, Jeesukseen, Vapahtajaan rakkaaseen. Keskellemme syntyi hän,
tuntee ihmiselämän.
3. Jeesus kuoli, haudattiin, astui ylös taivaisiin. Syntimme hän sovitti, kaiken saamme anteeksi.
4. Uskon Henkeen totuuden. Hän on Henki rakkauden. Hän luo uutta elämää, uskon meissä herättää.
5. Tämän uskon turvissa elän seurakunnassa. Taivas maata koskettaa, usko ilon lahjoittaa.

III RUKOUS

Yhteinen esirukous
Elävä, kaikkivaltias Jumala, sinua me huudamme avuksi. Kuule meitä armossasi. Me rukoilemme sinua: Kuule meitä, laupias Herra Jumala.
Rukoilemme kirkkosi puolesta kotiseudullamme ja kaikkialla: seurakuntiemme ja niiden palvelijoiden puolesta, omien hiippakuntiemme ja esipaimentemme Willen ja Leon puolesta, kaikkien kirkkojen ja niiden paimenten puolesta. Anna kirkollesi ykseys ja rauha. Anna sanasi levitä kaikkeen maailmaan. Me rukoilemme sinua: Kuule meitä, laupias Herra Jumala.
Rukoilemme kansamme ja koko maailman puolesta. Anna rauhan, oikeudenmukaisuuden ja vapauden voittaa. Siunaa kansojen johtajia. Me rukoilemme sinua: Kuule meitä, laupias Herra Jumala.
Kiitämme sinua perheestä ja kaikista läheisistämme. Sinä, joka tunnet ilomme ja huolemme, siunaa meitä. Me rukoilemme sinua: Kuule meitä, laupias Herra Jumala.
Muista kaikkia sairaita. Muista myös niitä, jotka kärsivät yksinäisyydestä ja turvattomuudesta. Rukoilemme niiden puolesta, joita painavat taloudellinen ahdinko tai elämän tarkoituksettomuus, raskaat työpaineet tai työttömyyden taakka. Muista niitä, jotka ovat lähellä kuolemaa. Rukoilemme edesmenneiden rakkaittemme puolesta. Anna meidän tämän elämän jälkeen yhdessä heidän ja kaikkien pyhiesi kanssa nähdä sinun kasvojesi valo. Me rukoilemme sinua: Kuule meitä, laupias Herra Jumala.
Jätämme itsemme, toinen toisemme ja koko elämämme Kristuksen Jumalan haltuun. Aamen.

Isä meidän (ekumeeninen sanamuoto)

S Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.
Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille anteeksi velkamme, niin kuin mekin annamme anteeksi velallisillemme. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

IV PÄÄTÖS

*Ylistysvirsi 342 Niin ihanaa on ylistää

1. Niin ihanaa on ylistää sinua, Jumalamme, ja hyvyyttäsi, voimaasi nyt kiittää laulullamme. Kuljithan aina kanssamme, veit taisteluissa voitolle ja olit auttajamme.
2. Ain olet ollut luonamme aarteena kalleimpana. Elämän vesi virvoittaa,
elämän leipä, sana. Armosi meille virtailee ja totuutesi valaisee kuin tähti loistavana.
3. On virsi täällä heikko vain ja köyhä kiitoksemme kaikesta, minkä meille soit jo täällä iloksemme. Me emme kyllin johtoas voi ylistää ja armoas, kun siunaat askelemme.
4. Oi, ethän meitä, Herramme, milloinkaan yksin heitä. Lahjoita Hengen valkeus,
sen anna johtaa meitä. Luo usko, toivo sydämeen ja rakkautta Jeesukseen, armoosi meidät peitä.

*Päätössiunaus

Ortodoksisen perinteen mukaan ja lopuksi luterilaisen perinteen mukaan

L Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä. Herra kirkastakoon kasvonsa teille

ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne

ja antakoon teille rauhan. Isän ja + Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

Virsi 454 Liekkejä on monta

1. Liekkejä on monta, valo on yksi, hän on Jeesus Kristus. Liekkejä on monta, valo on yksi. Hän yhdistää meidät.

2. Oksia on paljon, runko on yksi, hän on Jeesus Kristus. Oksia on paljon, runko on yksi. Hän yhdistää meidät.

3. Lahjat ovat monet, Henki on yksi, hän on Henki Herran. Lahjat ovat monet, Henki on yksi. Hän yhdistää meidät.

4. Palvelijaa monta, yksi on Herra, Herra Jeesus Kristus. Palvelijaa monta, yksi on Herra. Hän yhdistää meidät.

5. Uskovia paljon, ruumis on yksi, yksi seurakunta. Uskovia paljon, ruumis on yksi. Hän yhdistää meidät.