tiistai 10. maaliskuuta 2009

Oon kotona taas...

11 päivässä ei paljon ennätä

 

Terveisiä lomamatkalta Australiasta ja varsinkin Sydneystä! Parhaillaan poden aikaerorasituksesta johtuvaa väsymystä. Suuntaansa lennot kestivät yli 20 tuntia. Aikaero Kuopion ja Sydneyn kaupunkien välillä on 9 tuntia. Kun Sydneyssä oli aamupäivä oli Kuopiossa yö, ja sitä rataa.

Perillä Sydneyssä vallitsi hyvät säät koko ajan. Aurinkoista ja pilvetöntä. Lämpötila sopi hyvin pohjoisen ihmiselle. Paljon oli nähtävää ja koettavaa. Olen laittanut muutaman sata kuvaa näkymään viereisessä diaesityksessä.

Oopperassa kävin kuuluisassa Sydney Opera Housessa. Talosta on moneksi muuksikin kuin oopperanäyttämöksi, mutta oopperan kävin katsomassa. Teos oli tuttu Wolfgang Amadeus Mozartin Taikahuilu. Osaltani se tosin meni melkein hirsien sahaamiseksi. En ollut tullut lippua varatessa miettineeksi, että kannattaako ensimmäisen päivän iltana mennä minnekään keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta vaativaan tapahtumaan. Väsytti vallan armottomasti.

Käymisen arvoisia paikkoja on paljon. Tässä mainitsen muutaman: Pyhän Marian katedraali, Pyhän Andrewin katedraali, Taronga Zoo (eläintarha), Darling Harbour, Harbour Bridge, Sydney Opera House, Hyde Park, Blue Mountains, Sydney Tower, Sydney Aquarium, Great Barrier Reef (akvaariossa tai sitten Australian rannikolla). Moni muu voi lisätä paikkoihin vielä vaikka mitä.

Jos joskus olet Sydneyssä, suosittelen I´m Angus Steak House:a aivan vilpittömästi. Lienenkö parempia pihvejä syönyt missään?

Viimeisen kokonaisen matkapäivän aikana katselin Mardi Gras-paraatin lähtövaiheita. Sydneyssä tuohon tapahtumaan osallistui jälleen kymmeniä tuhansia ihmisiä. Itse olin katolisen Pyhän Marian katedraalin liepeillä katselemassa paraatiin valmistautuvia ihmisiä, joita oli tullut miltei kaikkialta maailmasta. Mietin, että tuskinpa lienee sattumaa, että homojen ja lesbojen oikeuksia puolustava tapahtuma lähtee ainakin osittain liikkeelle katolisen kirkon edestä.  Moni osanottajista ajattelee varmaankin näyttävänsä närhen värkit kirkon taantumukselliselle linjalle. Varmastikin paraatiin osallistuneissa oli Jumalaan uskovia ja Jumalan olemassaolon kieltäviä. Siis monin tavoin värikäs paraati. Itse paraatia en mennyt katsomaan, sillä se suuntautui aivan toiseen suuntaan kuin omat kulkuni viimeisen kokonaisen päivän iltana. Ehkä missasin jotain tärkeää, kun sinne asti tuli lähdettyä. Ehkä en menettänyt mitään, sillä näin tuntui moni paikallinenkin tuumivan. Suuri (?) paikallinen sanomalehti teki paraatista pienen jutun yhden kuvan kera.

Australiassa on paljon niitäkin joita en halua missään oloissa tavata. Siellä on nimittäin maailman myrkyllisimmät käärmeet, hämähäkit ja meduusat. Sydneystä olivat palot tällä kertaa kaukana, sen sijaan lehdet kirjoittivat haiden hyökkäyksistä. Muutaman viikon aikana uhreja oli kertynyt muutamia.

Nyt en taida jaksaa enää jatkaa. Olo on tokkurainen ja väsynyt. Sellaista se on maankiertäjän olo, toisinaan, sillä kauas on aina pitkä matka.