tiistai 23. joulukuuta 2008

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä (Lähde: Wikipedia)

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä eli Pyhä Nikolaus (n. 270 – n. 342) oli Myran piispa ja hänet on nimitetty pyhimykseksi niin katolisen kuin ortodoksisen kirkon piirissä. Nikolaos on osaltaan ollut antamassa hahmoa modernille joulupukille. Pyhä Nikolaos on monien maiden suojeluspyhimys, lisäksi muun muassa merenkävijät ja lapset pitävät häntä suojeluspyhänään.

Nikolaoksen lapsia kohtaan osoittaman huomion ansiosta hänestä on tullut lasten suojeluspyhä. Hänet on myös nähty Joulupukin esikuvana, erityisesti amerikkalaisessa ja brittiläisessä perinteissä. Nikolaoksen sulautuminen Joulupukkiin vei useita vuosisatoja. Joulupukilla ei ole mitään yhteistä kristillisen hengellisyyden kanssa. Englanninkielinen nimitys Joulupukille, Santa Claus, tulee hollantilaisesta nimestä Sinterklaas, joka taas periytyy Nikolaoksesta. Joulupukki-kulttilla on eri maissa hyvin toisistaan poikkeavia perinteitä, ja nämä ovat entisestään sekoittaneet kuvaa Nikolaoksesta.

Pyhä Nikolaos syntyi Lyykian Patarassa 200-luvun lopulla. Pyhän Nikolaoksen elämään liittyivät jo varhain erilaiset hyväntekemiset, joilla hän auttoi erilaisissa ongelmissa olevia ihmisiä ja joita tekoja hän ei halunnut saattaa julkisiksi, vaan hän teki niitä salassa. Pyhä Nikolaos valittiin Lyykian Myran piispaksi. Hänen on väitetty osallistuneen ensimmäiseen ekumeeniseen kirkolliskokoukseen Nikeassa vuonna 325 ja puolustaneen kristinuskoa.

Pyhää Nikolaosta kunnioitetaan pyhänä niin ortodoksisessa kuin katolisessakin kirkossa. Häntä pidetään muun muassa merellä kulkevien ja matkustavien suojelijana. Napoli, Sisilia, Liège ja Freiburg ja monet muutkin kaupungit pitävät pyhää Nikolaosta suojelijanaan.

Pyhän Nikolaoksen muistopäivä on sekä katolisessa että ortodoksisessa kirkossa 6. joulukuuta. Ortodoksisessa kirkossa häntä muistellaan myös viikoittain joka torstai.