lauantai 10. toukokuuta 2008

Onneksi olkoon ja laulu kaikukoon: Muista, Yhteinen Isämme, äitejä valtakunnassasi

Ajankohta: Helluntai ja Äitienpäivä 11.5.2008

Otsikko: Pyhän Hengen vuodattaminen

Evankeliumi: Joh. 14: 15–21

Saarna perhemessussa

Maaningan kirkko

 

Hyvää syntymäpäivää sinulle rakkain! Näin on soitettu ja laulettu tyttöystäville ja vaimoille, lasten äideille. Tänäänkin on monella äidillä syntymäpäivä ja tätä laulua ehkä jälleen toivotaan radiossa soitettavaksi: ”Päivänsäteenä pienenä silmiisi kurkistan, herätän sinut unestasi, ja onnea toivotan. Lailla perhosen leijailen korvaasi kuiskaamaan sanat kaikkein kauneimmat, jotka suinkin vain osaan, sillä sinulla on syntymäpäivä, mutta lahjaa ostanut en, suukko poskellesi olkoon sellainen.”

Tänään on kristillisen kirkon syntymäpäivä ja äitienpäivä. Onnea sinulle, rakkain! Jos kahta juhlapäivää täytyy viettää samana päivänä, niin tämä yhdistelmä ei ole lainkaan huonoimmasta päästä. Tänään on kaikkien kristittyjen yhteinen syntymäpäiväjuhla, sillä kirkko muodostuu kristityistä, meis­tä, jotka uskomme Herraan Jeesukseen. Kirkon, seurakunnan elämässä äidit ovat olleet tärkeällä paikalla kaikkina aikoina. Äidit toivat lapsiaan Jeesuksen luokse, ja Jeesus siunasi lapsia ja heidän äitejään. Toivossa väkevät äidit pitivät yllä kirkkoa Inkerinmaalla raskaimpina aikoina.

Vanhan sanonnan mukaan Jumala on sillä Isänä, jolla Kirkko on äitinä. Äidin ja lapsen välinen suhde on täynnä rakkautta, mutta se voi silti tuntua joskus jopa vaikealle. Ajat onneksi vaihtelevat, ja tavat. Siis niin, että huonoista tavoista voi aina palata parempiin, niihin, jotka äiti ja isäkin ovat jo kotona opettaneet. Ihminen ei loppujen lopuksi paljon muutu aikojen saatossa.

Monia ihmisiä on elämässä auttanut rukous, tuo maailman vanhin ja varmin kännykkämalli. Ja missä puhutaan rukouksesta, siellä on puhuttava myös Pyhän Hengen työstä. Pyhä Henki rakentaa ja vahvistaa jatkuvasti Kristuksen kirkkoa maailmassa. Pyhän Hengen toiminta on kristillisen elämän tae sinun kohdallasi, ja minun: ”Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja. Emmehän tiedä, miten meidän tulisi rukoilla, että rukoilisimme oikein. Henki itse kuitenkin puhuu meidän puolestamme sanattomin huokauksin.” (Room. 8:26) Ilman Pyhän Hengen vaikutusta asiat muodostuvat helposti liian monimutkaisiksi. Kristittyinä meidän on turvallista rukoilla Pyhää Henkeä avuksemme: ”Taivaallinen Kuningas, Lohduttaja, totuuden Henki, joka paikassa oleva ja kaikki täyttävä, hyvyyden lähde ja elämän antaja, tule ja asu meissä ja puhdista meidät kaikesta synnin pahuudesta sekä pelasta, oi Hyvä, meidän sielumme.” Pyhä Henki on lahjoitettu meille pyhässä kasteessa. Pyhä Henki on lahjojen lahja. Joskus vaaditaan merkkejä. Olkoon merkki sinulle ja minulle aidosti ja terveesti raamatullinen: ”Jeesus on Herra”. Jos tämän saat lausuttua ulos suustasi, sinulla on Jumalan Henki, Pyhä Henki, Puolustaja, Totuuden Henki, Rakkauden Henki, Uuden Voiman ja Rohkeuden Henki, joka opettaa ja palauttaa mieleemme kaiken, mitä Jeesus on seurakunnalleen puhunut. Niin, se Jeesus, joka on Jumalan täydellisen rakkauden täydellinen kuva, ikoni.